add wishlist add wishlist show wishlist add compare add compare show compare preloader
усилватели за wifi

Какво е WiFi Repeater?Всичко, което трябва да знаете за WiFi репитер


WiFi усилвател, понякога наричан усилвател на WiFi сигнала или разширител на WiFi, разширява покритието на WiFi мрежата от модема или рутера, като увеличава или усилва оригиналния WiFi сигнал. Това е идеалното решение за получаване на стабилна и работеща интернет свързаност във вашия дом, офис, хотели, магазини или открити пространства, дори в райони, където WiFi сигналът е слаб.

Понякога, независимо дали поради физически препятствия като стени или стълбове или друг източник на смущения, WiFi сигналът от рутер може да бъде частично или напълно блокиран. В такива случаи WiFi репитера може да бъде от помощ. Той улавя слабия сигнал, идващ от модема или рутера, и го усилва. Общата зона на покритие на WiFi се увеличава до много пъти по-голяма от покритието на оригиналния рутер. WiFi booster позволява на всички безжични устройства в рамките на сигнала с разширено покритие да се свързват с интернет, сякаш се свързват директно с действителния модем или рутер, дори на големи разстояния.

В някои контексти концепцията за WiFi повторител и разширител на обхвата на WiFi е различна и те трябва да се третират като други видове устройства. Въпреки това, и двете в крайна сметка имат повече или по-малко една и съща функция и няма ясни дефиниции от производителите, които създават разграничение на едното от другото. Следователно тези термини обикновено се използват взаимозаменяемо.

Имам ли нужда от WiFi повторител?
За да решите дали трябва да закупите усилвател за интернет, първо трябва да проверите съществуващото Wi-Fi покритие във вашия дом или офис. Ако скоростта на интернет е наред, но когато се движите из сградата със смартфона си в ръка и разберете, че безжичният сигнал изчезва в някои ъгли на къщата или цели стаи, или ако не достига до градината или външния балкон, тогава усилвател за wi fi може да бъде полезен.

Освен това, дори ако сигналът се улавя в цялата къща, но е твърде слаб, което води до бавна връзка, може да е добра идея да закупите repeater. Вече можете бързо да проверите точната си скорост на интернет с помощта на едно от различните приложения или уебсайтове за смартфони, които ви позволяват да проверите скоростта на вашата мрежа. За да направи интернет връзката стабилна, силна и бърза, WiFi сигналът, идващ от рутера, трябва да е надежден, а WiFi повторител може бързо да реши проблема.

Еднолентови и двулентови WiFi повторители
Има приблизително два типа WiFi повторители по отношение на сигналните ленти, с които могат да работят. Това са еднолентови и двулентови повторители. Това е така, защото WiFi сигналът попада в една от двете различни ленти: 2,4 GHz и 5 GHz.

Еднолентов повторител: Еднолентовият повторител ви позволява само да усилвате WiFi мрежата, предавана на честота 2,4 GHz. Предлага по-отлично мрежово покритие, скоростите не са много високи, тъй като функционира по протоколи, които ви позволяват да достигнете до 600 Mbps при идеални мрежови условия.
Двулентов повторител: Този ретранслатор ви позволява да усилвате както 2,4 GHz, така и 5 GHz WiFi мрежи. Последният предлага много по-високи скорости на връзка от над 1000 Mbps, но за сметка на по-малко покритие от еднолентовите повторители.
От съществено значение е да проверите вашата интернет връзка и да решите кой тип WiFi разширител е най-подходящ за вас. Независимо дали нямате сила на сигнала или обхват, ще бъде решаващият фактор при избора на repeater. Въпреки това си струва да се отбележи, че повечето от последните модели Wi-Fi репитери са двулентови.

Как да свържете и настроите WiFi усилвател?
WiFi усилвателя е доста просто устройство само по себе си. След свързване към захранване, конфигурацията на вашия нов усилвател за интернет може да се извърши или чрез Wi-Fi (използвайки параметрите, отпечатани на етикета на гърба на повторителя) или Ethernet кабел (за устройства, които се интегрират с поне един RJ -45 порт).

Независимо дали се свързвате чрез WiFi или чрез Ethernet кабел, можете да получите достъп до административния панел, като напишете URL адреса на повторителя, предоставен от производителя, в адресната лента на вашия браузър. Това е най-добрият и най-прост подход, тъй като избягва необходимостта от инсталиране на допълнителен софтуер. На устройства, оборудвани с WPS бутон, натискането на бутона както на устройството, така и на рутера ще го накара автоматично да получи конфигурацията на Wi-Fi мрежата.

Къде да позиционирате вашия W-Fi повторител
Преди да решите къде да инсталирате WiFi повторителя, е важно да проверите позиционирането на вашия WiFi рутер, който в идеалния случай трябва да бъде инсталиран в средата на пространството, което искате да покриете. Най-добре е да изберете голяма стая или открита зона без прегради или дебели стени.

Материали като стоманобетонни стени ще абсорбират сигнала, намалявайки ефективността на вашия WiFi удължител.

В идеалния случай усилвателя за интернет трябва да бъде поставен в центъра на сградата, особено ако е голямо устройство. По отношение на височината, той трябва да бъде инсталиран на място, което осигурява максимално покритие. Например, поставете го на приземния етаж, за да покриете мазето и горния етаж.Накратко, пълната скорост на сигнала, която ще можете да получите, зависи от различни фактори, като отсъствие на препятствия, разстояние, честотни ленти и използвани спецификации.

Основни характеристики, които да търсите, когато купувате WiFi повторител
На пазара днес ще намерите WiFi повторители, които струват от 20 до 200лв. Дори и в по-ниския ценови диапазон, надеждните продукти ви позволяват да се свържете с 2,4 GHz Wi-Fi мрежа. Въпреки това, може да им липсва някаква функционалност, от която се нуждаете.

Ето защо е от съществено значение да направите вашето проучване, за да ви позволи да бъдете разумни, когато купувате усилвател за wi fi.

Налични са различни модели повторители с много различни функции. Функция, налична в един модел, може да отсъства от друг. Ето защо е важно да проучите функциите, налични в други продукти, и да изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания.

Ето някои от най-често срещаните функции, които вероятно ще намерите на повечето WiFi усилватели и какво означават те.

Скорост: По отношение на техническите характеристики, следните са тези, които разграничават Wi-Fi повторителите въз основа на техните скорости:
Поддръжка на две Wi-Fi ленти: 2,4 и 5 GHz (двулентов).
Поддръжка на спецификации 802.11ac, които позволяват пренос на данни до 1,3 Gbps или повече, позволявайки едновременно управление на множество потоци от данни в двете посоки. Най-мощните WiFi репитери, като AC2100, ви позволяват да прехвърляте до 1,73 Gbps на 5 GHz и до 300 Mbps на 2,4 GHz.
Трибандова поддръжка: Някои по-скъпи WiFi усилватели комбинират 2,4 GHz канал с два 5 GHz канала, като по този начин поддържат три канала.
Поддръжка на MU-MIMO: MU-MIMO Wi-Fi повторител ви позволява да поддържате безжичния сигнал постоянен, докато управлявате до четири устройства едновременно, без да правите компромис със скоростта на всеки трансфер на данни.
Поддръжка за формиране на лъч: Тази функция позволява на сигнала да бъде насочен към определена област, вместо да се разпространява във всички посоки. Ако усилването на силата на сигнала се изисква само в определена част от сграда, тази функция може да бъде значително предимство.
Ethernet портове: Някои устройства, които не поддържат WiFi свързаност, могат да бъдат свързани директно към повторителя с помощта на Ethernet кабел. Следователно може да бъде от полза, ако повторителят има Ethernet портове (RJ-45).
Поддръжка „3 в 1“: Благодарение на наличието на няколко Ethernet порта, можете да използвате WiFi повторители с поддръжка 3 в 1 като мини рутери и точки за достъп. С други думи, можете да свържете повторителя към кабелна мрежа с помощта на Ethernet кабел. По този начин прехвърлянето на данни към и от клиентските устройства, свързани чрез WiFi, ще бъде управлявано нагоре по веригата чрез Ethernet кабел. По този начин WiFi повторителят може да бъде директно свързан към мрежов комутатор или Ethernet портовете на стената.
USB портове: Някои WiFi ретранслатори също интегрират USB портове за свързване на периферни устройства като по-стари принтери без мрежова функционалност на LAN.
WPS бутон: Този бутон ви позволява незабавно да свържете Wi-Fi повторителя към основния безжичен рутер. Натискането на бутона WPS на повторителя и впоследствие на рутера позволява на WiFi разширителя автоматично да получи конфигурацията на безжичната мрежа и да се свърже с нея, без ръчно да въвежда параметри, като избор на SSID и съответната парола.
Поддръжка на WPA2/WPA: Ако конфигурацията на устройството включва опция за настройка на WPA2/WPA, това означава, че устройството е по-сигурно. Това са стандарти за криптиране, които защитават трафика на данни през WiFi повторителя.
Подпомагащи позиционирането светодиоди: WiFi устройството не трябва да се инсталира твърде далеч от рутера, или безжичната мрежова връзка ще бъде нестабилна и ненадеждна. Светодиодите, които обикновено присъстват в предната част на WiFi разширителя, показват областите, където сигналът все още е приемлив. Това е мястото, където устройството трябва да бъде свързано, за да се разшири покритието.
Поддръжка за създаване на Mesh мрежи: Mesh мрежата ви позволява да настроите безжична мрежа, в която всеки възел действа като повторител чрез разширяване на покритието на сигнала. WiFi повторителите от този тип позволяват максимално WiFi покритие, без да е необходимо да сменяте рутера. Вече няма да е необходимо настройването на mesh мрежа, за да изберете кои WiFi мрежи искате да се свържете на различни устройства, тъй като устройствата автоматично ще превключват от рутера към Wi-Fi повторителя, когато се преместват от една зона в друга.
Функция за интелигентен роуминг: Интелигентният роуминг позволява на безжичните клиентски устройства винаги да се свързват с най-силния WiFi сигнал.

Парола, мрежово име (SSID) и IP адрес на устройството

Обикновено, по подразбиране, WiFi мрежа, препредадена от повторител, ще има мрежово име, подобно на това на първичната мрежа, генерирана от модема. Мрежата от повторителя обаче ще има добавяне на суфикс, така че потребителят да може лесно да различи между оригиналната мрежа и повторителя.

Паролата за достъп за разширени мрежи обикновено е същата като водещата мрежа, така че можете бързо да свържете всяко устройство, без да се налага да помните твърде много пароли. Все пак трябва да можете да изберете да промените паролата. Промяната на паролите е от съществено значение за една наистина сигурна мрежа.

По време на конфигурирането, което може да се извърши безжично или чрез Ethernet кабел, ще бъдете помолени да въведете идентификационните данни за достъп до безжичната мрежа, активирана на рутера или точката за достъп, тоест освен ако не сте използвали бутона WPS. В края на конфигурацията най-вероятно ще бъдете изключени от WiFi повторителя. След повторното установяване на връзката е препоръчително да промените името на безжичната мрежа (SSID) и паролата.

SSID на WiFi повторителя може да бъде същият като този, използван от рутера, или можете да посочите алтернативен. Също така е добра идея да зададете статичен частен IP на всеки WiFi репитер, инсталиран в локалната мрежа. Този IP трябва да бъде даден на избран адрес извън обхвата, използван от DHCP сървъра на основния рутер.

Освен това, ако използвате DHCP сървъра на основния рутер, от съществено значение е да деактивирате DHCP сървъра на всеки WiFi повторител. В противен случай ще възникнат IP конфликти в локалната мрежа. Трябва да се каже, че някои рутери ви позволяват да ги трансформирате в WiFi повторители, като действате върху настройка, която понякога присъства в конфигурационния панел.

Mesh WiFi мрежи и иновативни mesh продукти
Mesh WiFi мрежи са евтини, но надеждни. Всеки възел е свързан с други възли, за да образува мрежа. Ако някой се провали (например поради хардуерен проблем), съседните възли автоматично ще търсят различни пътища за предаване на сигнала. С традиционен WiFi повторител, въпреки че е възможно да се използва същия SSID като WiFi мрежата, конфигурирана на рутера, преминаването от едно устройство към друго няма да бъде толкова прозрачно, колкото в mesh мрежа.

Много производители на WiFi са представили своите mesh мрежови решения. Linksys Velop, Netgear Orbi, Asus Lyra, TP-Link Deco, D-Link Cover и Google WiFi са едни от най-популярните решения на пазара днес.

Asus заслужава специално споменаване, тъй като наскоро представиха AiMesh, решение, което отваря възможността за създаване на WiFi mesh мрежи дори на по-стари рутери и устройства.

Друга уникална технология е системата EasyMesh, популяризирана от WiFi Alliance, която ще ви позволи да накарате безжичните устройства от различни производители да комуникират помежду си, след като бъдат възприети от различните производители. По този начин EasyMesh ще ви позволи да създавате mesh мрежи, използвайки устройства от различни марки.

AVM също така наскоро обяви пускането на новата версия на Fritz! Операционна система OS, която въвежда поддръжка за мрежови мрежи в широк спектър от устройства.

Защита на WiFi повторител

Както всички знаят, светът на цифровите устройства е под постоянна заплаха от хакери и други злонамерени участници. Всяко устройство, особено това, което е част от цифрова мрежа, е уязвимо към кибер заплахи. WiFi усилвателите също могат да бъдат атакувани по всяко време.

Пример е какво се случи с някои модели WiFi разширители. Хакер изпрати злонамерена заявка до устройството, манипулира го и насочи хората към злонамерен софтуер.

Въпреки това, няма нужда да се паникьосвате, ако вземете адекватни мерки за сигурност и предпазни мерки, за да се предпазите от подобни заплахи и да останете в безопасност, докато сте на WiFi. Редовната поддръжка на сигурността, извършвана на устройството, ще го поддържа на най-високо ниво на сигурност през цялото време, като по този начин минимизира всички шансове за злонамерено кибер проникване.

Ето някои от мерките за сигурност, които трябва да спазвате, когато използвате WiFi повторител:

Актуализирайте редовно своя софтуер: фърмуерът на вашия WiFi разширител трябва винаги да се актуализира и да се коригира, за да покрие всякакви уязвимости. Най-новата версия на софтуера ще включва предпазни мерки за анулиране на всички слаби места, открити в софтуера по-рано.
Промяна на SSID (Име на мрежата на устройството): Друга стъпка, за да се предпазите от кибер заплахи, е да промените името на SSID, вместо да запазите стойностите по подразбиране. Имената по подразбиране или същите имена като Wi-Fi рутера ще улеснят хакерите да отгатнат детайлите на устройството и да го насочат лесно.
Използвайте силни пароли: Никога не използвайте повторител, без да зададете парола. Задайте достатъчно силна парола според най-новите практики за защитена парола, като например включване на буквено-цифрови и специални знаци, използване на дълга парола и периодична промяна.
Настройки за WPA2/WPA: Когато закупите WiFi repeater, уверете се, че той има опция за защита за WPA2 или WPA. Това са стандарти за криптиране на високо ниво и са от съществено значение. Те осигуряват по-високо ниво на защита от предишния WEP стандарт. Дори ако хакер проникне в мрежата, той не може да дешифрира криптираните данни. Наличието на устройство с какъвто и да е стандарт за криптиране не е достатъчно. Също така трябва да се уверите, че настройката е активирана в конфигурацията.

Ключови заключения

Използването на усилватели за wifi ще ви позволи да увеличите покритието на вашата WiFi мрежа по практичен и бърз начин, без да скачате през обръчите на Ethernet кабелите навсякъде или да местите модема или рутера всеки път, когато влезете онлайн, надявайки се да намерите идеалната позиция с най-доброто качество на сигнала. Разширяването на мрежовото покритие се извършваше по старомоден начин за свързване на два безжични рутера в миналото. Днес обаче всеки, запознат с работата в мрежа, би предложил WiFi повторител веднага щом възникне проблем с покритието.

Както е видно от горната дискусия, просто знаейки отговора на въпроса „Какво е WiFi повторител?“ не е достатъчно. Важно е да знаете общите характеристики на wi fi усилвателите и как те могат да бъдат полезни и да знаете най-добрия начин да използвате WiFi ретранслатор и да запазите устройството сигурно заедно с данните, които обработва.

Светъл
Тъмен